İmanın Diğer Yarısı

1 yorum

Temizlik imanın yarısı demişler. Diğer yarısı da ibadet ve benzeri şeyler. Çoğumuz cennete gidebilmek için ikinci yarısına odaklanırız. Namaz kılalım, oruç tutalım, sadaka verelim…

Peki bunları tam yapsak bile temizlik olmadan kendimize müslüman diyebilir miyiz?

Yarım bir imanla cenneti kazanmak zor olsa gerek. Bu nedenle gelin beraber imanımızın noksan olan taraflarına odaklanalım. Temizliğe özen göstermiyorsak bu yazıyla birlikte özen göstermeye başlayalım. Zaten yapıyorsak da yanlış yaptığımız kısımlar varsa hep beraber oraları düzenleyelim.

Bedenimiz bize Allahın emanetidir. Emanete hıyanet de kitabımızda yazmaz.

Bence temizlik ağızla başlar. Hem madden hem manen. Manevi bağlamda neyi kastetiğimi herkesin anladığını düşünüyorum. Müslüman olarak sözlerimizin arı olması gerek. Küfür içermemesi kötü söz etmemesi, kalp kıracak sözlerden uzak durması lazım. Her ne kadar dilin kemiği olmasada ağzımızın filtresi olmalı.

Maddi anlamda yeterince dikkatli miyiz? Yediğimize içtiğimize dikkat ediyor muyuz? Ya da yedikten sonra arda kalanları temizlemeye? Temizlerken helal ürünler kullanmaya?

Öncelikle ağıztemizliğimize dikkat etmezsek dünyevi yaşantımz sekteye uğrar. Ağrılar, pis kokular, diş ve diş eti hastalıkları baş gösterir. Bu hastalıkların zararı sadece bizlere değil topluma da yansır. Örneğin kötü bir ağız kokusuyla insanları rahatsız etmek de kul hakkına girebilir(!) Veya zararlı mikropların ve bakterilerin daha hızlı yayılmasına örnek olabilir. Özellikle kötü koku aile içi problemlere de neden olabilir eşler arasında veya ebeveynlerle çocuklar arasında. Neticede kim ağzı pis kokan biriyle rahatsız olacağını bile bile iletişim kurmak ister ki?

İşte belki de islamın temizliğe vurgu yapmasının en temel nedeni bireysellikten daha ziyade toplumsal etkilerinin de gayet efektif olabileceğini öngörmesi olabilir.

Şimdi artık durumun ciddiyetini kavradıysak nasıl temizlik konusunda ilerleyebiliriz bunu konuşalım.

Ağız bakımına şöyle başlangıç aşamasında giriş yapalım.

Tevfik Akıncıya göre ağzımızı temiz tutmak için üç adımlı bir yol gayet yeterli. Eğer sıradışı bir hastalığınız yoksa.

  1. Beslenmenin düzenlenmesi
  2. Düzenli olarak temizlemek
  3. Periyodik kontrollere gitmek

Beslenme konusunda dişimize yapışacak ve bakteri çoğalmasını pozitif yönde arttıracak besiinlerden uzak durarak yapabiliriz. Veya diş minesine zarar verecek asitli gıdalardan uzak durarak. Çok sıcak ve çok soğuklardan kaçarak. Kısacası vasat bir yemek düzeni belirleyerek.

Düzenli temizlemekse günde iki defa orta sertlikte diş fırçasıyla fırçalayarak yapabiliriz. İleri düzey temizleme ve helal ürünler kullanma konusunda inşallah başka bir yazıda daha derinlemesine inceleyeceğiz..

Periyodik kontrollerin nedeniyse “dişçilerde ekmek yiyebilsin diye”.

Şaka bir yana sizde oluşabilecek olağandışı bir hastalık varsa diye arada bir kontrole gitmek faydalı olacaktır.

Dediğim gibi bu yazı biraz daha giriş şeklinde oldu. İnşallah gelecek yazımda daha derinlemesine ve asıl merak edilen konular hakkında yazacağım.

Yorumlar

endülüslü adil
7/13/2025

Ağız temizliği konusu açılınca, aklıma Peygamber Efendimiz aklıma geliyor. Çok yemiyor kendisi, günleri yarı aç yarı tok geçiyor. Ama ağzından misvak hiç eksik olmamış. Biz ise günde sayısız defa ağzımızla birşeyler tüketiyoruz. Ama diş ve ağız temizliği için akşam sabah diş fırçalamayı yeterli buluyoruz. Bizde bir terslik var.
Yanlış bilmiyorsam, birşeyler yemek için ağzımızı her kullandığımızda bir temizliğe ihtiyacımız var. Yanlış mı biliyorum?

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra görünecektir.