Gençlik Divanı

Bilişim ve 5 İşlemin Önemi

Yazan: Yakup İshak

Birkaç bölüm olarak planlanmış olan bu yazı serisinde bilişim sektörünü anlamaya çalışırken İslami alternatifini üretmeye çalışacağız. Bilişim sektörünün alternatifi lafının çok iddialı olduğunu biliyoruz fakat Allah’ın izniyle deneye yanıla her parçası birbiriyle uyum içinde çalışan ve bütün insanlık için en uygun sistemin tasavvurunu yapabiliriz. Bu tasavvurun inşası şahsım ve mensubu olduğum Gençlik Divanı için uzun vadeli bir hedeftir.

İslami bilişim sektörü tasavvurunu sadece fikirler üzerinden değil reel proje ve şirketler üzerinden de test edeceğiz. Elimize geçen her imkanı bu konuda geliştirmek için kullanacağımızda şüpheniz olmasın.

Seri hakkında kısa bir tanıtımdan sonra 5 işleme geçebiliriz!

Bilişim Nedir?

Bilişim; her türlü veriyi oluşturmak, işlemek, kaydetmek, almak ve iletmek için bilgisayarların kullanımıdır. Bu 5 işlemi kullanarak dünyanın en kompleks sisteminden en basit sitemine kadar her şeyi tasarlayabilirsiniz. Bilişimin insana verdiği bu özgürlük bilişimi çok güçlü bir araç kılıyor.

Bilişim; bilgisayar, donanım, yazılım, programlama, ağ, internet, veritabanı gibi konuları da içerisine alan büyük bir çatıdır. Bilgisayar ile ilişkili her şey de bilişimin içerisine girmektedir.

Bilişim ile Neler Yapıldı?

Bilginin binlerce yıldır tartışılan bir konu olmasından 20. yüzyılda çıkmış bilgi-iletişim alanının da bir devrim yaratması şaşılacak bir şey değil. Bilişimi kullanan oluşumlar hızlıca yükseldi; yönetim, iletişim ve anlayışlarını daha kolay geliştirdi. Gelişen oluşumlar şu an modern dünyanın iplerini çekenler oldu.

Bilişim ile 90'lar ve 2000'lerden beri geliştirilen finans sistemleri günümüzün standartı oldu. İnternet devriminin günümüze yaptığı en büyük etkilerden birisi de buydu. Bilişim ile mümkün olan inter-net/ağlar arası iletişim bütün insanlık için yeni bir eşik açtı.

Dünyanın her yerine elektrik sinyalleri akması için kablolar döşendi, bütün dünya birbirine bağlandı. Kabloların içinden geçen elektrik insanın sosyal hayatını, yaptıklarını değiştirdi. Bu elektrik sinyallerinin varlığı da yokluğu da onu anlayan bilgisayarlar için anlamlı bizim içinse çok önemliydi.

90'larda gelişmiş ülkelerde yaşıyan akademisyenler için çok önemli bir bilgi aracı oldu ve üniversiteler internette yayın yapmak için birbiri ile yarıştı. Ortaya çok büyük bir bilgi yığını çıkmaya başladı. Birileri bu konuya kafasını taktı ve Yahoo gibi arama motorlarını çıkarttılar.

Artık web daha erişilebilirdi, her şey bilgiye hizmet ediyordu. Her ne kadar insanlar internetin bir balon olduğunu düşünseler de bazıları geleceği daha iyi okuyordu ve pastadan pay kapmak için ellerindeki her şeyi masaya yatırıyorlardı.
Bu insanlar finans sistemini değiştirdi Paypal’ı kurdu, dünyaya erişimimizi değiştirdi Terravision/Google Earth’ü kurdu, eğlence sektörünü değiştirdi Spotify/YouTube’u kurdu, reklam sektörünü değiştirdi Advertigo’yu kurdu, politikayı değiştirdi Twitter’ı kurdu, ansiklopediyi değiştirdi Wikipedia’yı kurdu, haberciliği değiştirdi The Columbus Dispatch’i kurdu…

Bu oluşumların arkasında yatan fikirler ve uğraşlar bazen dünyaca tanınırken çoğu tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.

Bilişimin Faydaları

Bilişim söz konusu olduğunda önceden saydığımız “oluşturmak, işlemek, kaydetmek, almak ve iletmek” eylemleri üst dereceye taşınıyor. Bu konuda bilişimle yarışmaya kalkışmanızı önermeyiz! Çünkü milyonlarca veriyi bir saniyeden kısa sürede tarayabilecek bildiğimiz bir şey yok, sizin varsa bu konuda katkılarınızı bekleriz :)

Bu 5 işlemi bilişim ile kullananları az önceki bölümde saymıştık. Günümüzde de dünyada bir şeyleri değiştirmek için bu 5 işlemi en iyi şekilde kullananlardan olmak gerektiğinde de artık hemfikirizdir.

Bu yüzden Gençlik Divanı ve şahsım olarak bu 5 işleme kafayı takmış durumdayız.

6/28/2024
© Kaahn 2024